Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (19 Ocak 2022): Hrant Dink cinayetinin 15. yılı

Katkıda bulunan: Volkan Kutluer

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Ülke genelinde birçok il ve bazı ilçelerde kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle 49 ilde eğitime ara verildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da karla karışık yağmur bekleniyor, sıcaklık 2 derece olacak. Ankara’da hava -2, İzmir’de 4, Antalya’da 8, Diyarbakır’da 1 derece olacak. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üç yıl aradan sonra Cumhurbaşkanlığı Beştepe Sergi Salonu’nda muhtarlar toplantısına katılacak. Erdoğan’ın bugünkü toplantıda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

Bugün kabine toplanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığını yapacağı kabinede ekonomi, koronavirüs salgını, terörle mücadele ve diplomatik ilişkiler konuşulacak.  

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında konuşacak. 

TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) boşalacak bir üyelik için seçim yapılacak, daha sonra Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak.

Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin üzerinden tam 15 yıl geçti. Hrant Dink’in arkadaşları, ailesi bugün saat 15:00’te Dink’in vurulduğu İstanbul Şişli’deki Sebat Apartmanı’nın önünde buluşacak. Biz de takip edeceğiz.  

Kısaca düne bakalım. 

Sanatçı Sezen Aksu “Şahane Bir Şey Yaşamak” şarkısındaki sözler nedeniyle hedef gösterildi. Sanatçı hakkında suç duyurusunda bulunulurken, Milli Beka Hareketi Sezen Aksu’yu evinin önünde protesto etti. Şarkıyla ilgili başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere iktidara yakın isimler tepki gösterirken, pek çok sanatçı ve siyasetçi Aksu’ya destek verdi. Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan sanatçı Zülfü Livaneli, “Kimsenin inancına, peygamberine hakaret edildiği yok orada. Adem ve Havva şarkılara, türkülere girmiş, insanın başlangıcı olarak görülür” dedi. 

Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan müzik eleştirmeni Naim Dilmener, “Bütün bunlar bir mazeret. Ortada ciddi bir şey yok. Sezen Aksu muhalif düşüncesiyle şimşekleri üzerine çekmiştir” dedi.

Sanatçı Sezen Aksu’yu, şarkı sözleri nedeniyle hedef alan Milli Beka Hareketi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakınlığıyla biliniyor. Milli Beka Hareketi Derneği Başkanı Murat Şahin, 2020 yılının ağustos ayında bir video paylaşarak AKP’li Metin Külünk’ün derneğe baskın yaparak tehditte bulunduğunu açıklamıştı. Şahin’in aracında polis çakarı, polis telsizi ve polis kimliği bulunduğu iddiaları da gündeme gelmişti. Milli Beka Hareketi ve Murat Şahin hakkında bilinenleri Beyza Kural derledi.

Nuray Mert de “Soru-Cevap” programında Sezen Aksu’nun hedef gösterilmesini değerlendirdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli bu seferki konuşmasında Sezen Aksu ve iş insanı Osman Kavala’yı hedef aldı. Bahçeli, Osman Kavala hakkında, “Bu Sorosçu’nun duruşmasına CHP’lilerin katılması suç üstü halidir. Kavala Türkiye’yi sevmemesine rağmen CHP’lilerin Kavala ilgisi nasıl yorumlanmalıdır? Yoksa Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adayları arasında Sorosçu Kavala mı bulunmaktadır?” dedi. Sezen Aksu’yu da hedef alan Bahçeli, “Adem ve Havva’ya ‘cahil’ diyen sanatçıya diyorum ki serçe isen serçeliğini bil, kuzgunluğa heves etme. Bu tiplerin kafaları arızalı, kalpleri taşlı ve dikenlidir” ifadelerini kullandı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, İBB’nin projelerini Erdoğan’ın zorlaştırdığını vurgulayarak, “Kıskanıyor belediye başkanını. Senin yıllardır çözemediğini belediye başkanımız çözecek” dedi. Kılıçdaroğlu sözlerine, “Türkiye’nin hayalleri öldü. Ailemizin, evlatlarımızın geleceği için endişe içindeyiz. Onun en büyük suçu bitirdiği ekonomi değil, bu ülkenin hoşgörüsünü yok etmek. Biz ülkenin ölen hayallerini seyretmeyeceğiz” ifadeleriyle devam etti. “Helalleşme” yolculuğuna bu yüzden başladığını belirten CHP lideri, “Gittiğim hiçbir yerde zorunlu olmadıkça ne Erdoğan’ı ne partisini konuşacağım. ‘Buraya helalleşmeye ve barışmaya geldik’ diyeceğiz” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuştu. HDP’nin ittifak tartışmalarına dair tutumunu açıklayan Buldan, “Bizim ittifakımız grev çadırındaki işçilerdir, bütün ekonomi bakanlarından daha iyi ekonomi bilen işportacı Zehra teyzedir. Bizim ittifakımız kardeşleri Enes Kara için Taksim’e çıkan ve polis müdahalesi ile karşı karşıya gelen genç yoldaşlarımızdır. Bizim ittifakımız havasını, suyunu, toprağını, deresini savunan Havva anadır” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, İstanbul’a alınacak yeni metrobüs ve yeni metronun finansına onay verilmemesi nedeniyle AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sert sözlerle tepki gösterdi. İmamoğlu, “Bana bütçe dersi vermeye kalkmasınlar, akıllarını başlarından alırım” dedi.

Ekonomi ile devam edelim: 

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 53 kuruş, euro kuru ise 15 lira 33 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü bin 979 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 788 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 88,52 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası heyeti, Denizli’de iş dünyası ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle toplantıda bir araya gelecek, kentte bazı ziyaretlerde bulunacak.

Motorinin litre fiyatında gece yarısından geçerli olmak üzere 52 kuruş zam geldi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, il başkanları toplantısında Türkiye’nin, artık dünyada iş birliği yapılacak bir aktör olarak görülmediğini, “ne yapacağı belli olmayan, zararlarından sakınılması gereken bir ülke” muamelesi gördüğünü söyledi. Güçlü ekonominin yolunun hukuktan, adaletten, demokrasiden, özgürlükten, eğitimden ve itibardan geçtiğini söyleyen Babacan, “Siz ülkenin kadim sorunlarını çözmezseniz, Kürt meselesini diriltirseniz, Alevi meselesine kulak kabartmazsanız, ekonomi falan düzelmez. Bu meseleler, özünde bir demokrasi meselesidir. Demokrasi olmadan ekonomi asla düzelmez” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk ziyaretinin sonunda geziye katılan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin soruları üzerine enflasyon ve faizle ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Kur korumalı mevduata vatandaşlarımızın teveccühü bizleri memnun ediyor. Döviz kurlarındaki oynaklığın azalmasından ve istikrarın devamından gayet memnunuz” dedi.

Şimdi de dünya gündemiyle devam ediyoruz.

İş insanı Osman Kavala tam bin 541 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen serbest bırakılmayan iş insanı Osman Kavala davasıyla ilgili Türkiye’den 19 Ocak’a kadar görüş belirtmesini istemişti. Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye tanıdığı süre bugün doluyor. Peki şimdi ne olacak, ihlal süreci nasıl işleyecek? Dış Haberler Servisi derledi:

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ulusal havayolu şirketi Emirates Havayolları, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 5G teknolojisine geçilmesinin potansiyel riskleri nedeniyle bu ülkeye yapılacak uçuşların askıya alındığını duyurdu.

Orta Amerika ülkesi El Salvador’un Devlet Başkanı Nayib Bukele, Twitter hesabından yaptığı Türkçe, İspanyolca ve İngilizce paylaşımlarında Türkiye’yi ziyaret edeceğini duyurdu. Bukele Türkçe dilindeki paylaşımında, “Bu Perşembe Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ediyorum” diye yazdı. 

Kazakistan’da 5 Ocak’ta ülke çapında ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) durumunun sona erdiği bildirildi. OHAL’in sona ermesiyle ülkede belirli saatlerde uygulanan sokağa çıkma yasağı ile sokaklardaki güvenlik tedbirleri kaldırıldı. Şehirlere giriş ve çıkış yeniden serbest.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye Futbol Federasyonu, Spor Toto Süper Lig’de 2021-2022 sezonunun kalan haftalarının “Ahmet Çalık Sezonu” olarak oynatılmasını kararlaştırdı.

Türkiye Futbol Federasyonu, Spor Toto Süper Lig’de 2021-2022 sezonunun kalan haftalarının “Ahmet Çalık Sezonu” olarak oynatılmasını kararlaştırdı.

Süper Lig’de ise 22. hafta dün (18 Ocak) oynanan karşılaşmalar ile başladı. Beşiktaş, deplasmanda karşılaştığı VavaCars Fatih Karagümrük’ü Michy Batshuayi’nin attığı gol ile 1-0 mağlup etti. Günün diğer maçında İttifak Holding Konyaspor, Adana Demirspor’u Amar Rahmanovic’in golü ile 1-0 yendi. Öte yandan Gaziantep FK-Öznur Kablo Yeni Malatyaspor karşılaşması, yoğun kar yağışı nedeniyle 45. dakikada ertelendi. Müsabaka, bugün (19 Ocak) saat 17.00’de kaldığı yerden devam edecek. 

Afrika Uluslar Kupası, dün (18 Ocak) oynanan dört karşılaşma ile devam etti. B Grubu’nda Malavi ile Senegal, 0-0 berabere kalırken, Zimbabve ise Gine’yi 2-1 mağlup etti. Bu sonuçların ardından, Senegal ve Gine, B Grubu’nu ilk iki sırada tamamlayarak son 16 turuna yükseldi. C Grubu’nda ise büyük sürpriz yaşandı. Gana, Komorlar’a 3-2 mağlup olarak turnuvaya veda etti. Afrika Uluslar Kupası tarihinde ilk golünü Gana’ya atan Komorlar, 3-2’lik sonuç ile ilk galibiyetini de almış oldu. Grubun diğer maçında Gabon ile Fas, sahadan 2-2’lik eşitlik ile ayrılarak adlarını son 16 turuna yazdırdı. Malavi ve Komorlar, son 16 turuna kalabilmek için altı grup içinde en iyi dört üçüncü takım arasına girmeyi bekleyecek.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 69 bin 658 yeni vaka tespit edildi, 157 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 139 milyon 865 bin 637’ye ulaştı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Medyascope Plus’tan saat 12.00’de “Berrin Sönmez ile Feminist Bakış” yayınlanacak. Saat 17.00’de “Transatlantik”, saat 18.00’de “Aydın Selcen ile Gündem Dışı”, saat 20.00’de “Adını Koyalım”, saat 21.30’da ise “Femfikir” programları ekranlarımızdan yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.