Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (30 Kasım 2022): TBMM’de İYİ Parti’nin grup toplantısı

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı sıcaklık 16 derece olacak. Ankara bulutlu 15 derece; İzmir sağanak yağışlı 18, Antalya yağışlı 20, Diyarbakır yağışlı 11 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün İYİ Parti’nin grup toplantısı yapılacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katılacak. Erdoğan daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde güven mektubu takdim edecek Hindistan Büyükelçisi Virander Paul, Pakistan Büyükelçisi Yousaf Junaid ve Zambiya Büyükelçisi William Maipambe Sikazwe’yi ayrı ayrı kabul edecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin merakla beklenen “vizyon belgesini” 3 Aralık’ta İstanbul’da açıklayacak. Metnin son hali için Kılıçdaroğlu ve çalışma ekibi hazırlıklarına devam ediyor. CHP’li kaynaklara göre Kılıçdaroğlu, “bütünlüklü bir proje” ortaya koyacak. Toplantıya, Boğaziçi Üniversitesi ve diğer üniversitelerdeki görevlerinden atılan akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve gençlerin de davet edildiği öğrenildi.

Partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Altılı Masa’nın kamuoyuna açıkladığı anayasa değişikliği önerisini, “Geçmişi, belli düzenlemelerle geleceğin vaadi olarak sunmak bir çıkış değildir. Seçime kadar ne yapmak gerekir sorusunun cevabı burada yok. Başarmak için birlikte yürümemiz gerekiyor. Gerçek alternatifler üretmek zorundayız” sözleriyle değerlendirdi. Milliyetçiliğin tırmandırıldığına işaret eden Sancar, “İktidar, bizim dışımızdaki muhalefeti içine çekmeye devam ederse hedeflerine ulaşmakta zorlanmayacaktır” dedi. Sancar, siyasi iktidarın, milliyetçi, devletçi, İslamcı bir rejimi yerleşik kılmayı hedeflediğini söyledi.

İstanbul-Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım Pazar günü meydana gelen bombalı saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma devam ediyor. Demirören Haber Ajansı’nın haberine göre saldırının firari şüphelisi Bilal Hassan’ın Beyoğlu’nda gözaltına alınan kardeşi Ahmad Elhac Nwas, emniyetteki işlemlerinden sonra İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen Nwas, “kasten öldürme” ve “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” suçlamasıyla tutuklandı.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kurucusu Metin Gürcan’ın “casusluk” suçundan yargılandığı davaya Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Kapalı yapılan duruşmaya tutuksuz olarak yargılanan Gürcan ve avukatları katıldı. Savcı mütalaasında, Gürcan hakkında iki ayrı suçtan müebbet ve 35 yıla kadar hapis cezası istedi. Duruşmada Gürcan ve avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma hazırlamak için süre talebinde bulundu ve duruşma 9 Mart 2023 tarihine bırakıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Polis Akademisi bünyesinde lisans eğitimi veren İç Güvenlik Fakültesi kurulacak ve fakültenin esas öğrenci kaynağı, lise ve dengi okulların mezunları olacak. Kanunla, güvenlik korucularına uyarma, kınama, ücretten kesme, görevden çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller sıralanıyor.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 63 kuruş, euro kuru ise 19 lira 30 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 962 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 52 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 83,92 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenleyeceği kara harekâtına bir kırmızı ışık daha geldi. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Ankara’nın yapacağı bir harekâtın IŞİD ile mücadelede elde edilen kazanımları tehlikeye atabileceğini söyledi ve itidal çağrısını yineledi. “Devam eden çatışma, özellikle de bir kara operasyonu, dünyanın IŞİD’e karşı zorlu bir mücadeleyle elde ettiği kazanımları ciddi şekilde tehlikeye atar ve bölgeyi istikrarsızlaştırır” diyen Tuğgeneral Ryder, bölgede bir kez daha itidal çağrısında bulundu.

Lübnan’ın Hizbullah yanlısı Al Akhbar gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, araştırmacılar ve gazetecilerle üç saatlik bir görüşme yaptığını yazdı. Esad’ın Suriye’nin endişelerini anlattığı bu kapalı toplantıda, Türkiye ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi de gündeme geldi. Esad, Ankara ile yapılan görüşmelerin istihbarat seviyesinde olduğunu fakat bu görüşmelerin seviyesinin yakın zamanda yükselebileceğini söyledi.

Sosyal medya platformu Twitter, koronavirüse ilişkin yanlış bilgi içeren paylaşımları engellemek için yürüttüğü bilgi politikasını uygulamayı sonlandırdı. Platform, blog sayfasında “23 Kasım 2022’den itibaren geçerli olmak üzere Twitter, Covid-19 yanıltıcı bilgi politikasını artık uygulamıyor” açıklamasını paylaştı. Bu değişiklik, Twitter’ın Elon Musk tarafından satın alınması ve çok sayıda çalışanın şirketten ayrılmasının ardından geldi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. A Grubu’nun son hafta maçında Senegal, Ekvador’u 2-1 mağlup ederek son 16 turuna yükselmeyi başardı. Hollanda ise Katar’ı 2-0 yenerek grubunu lider tamamladı. B Grubu’nda da iki maç oynandı. İngiltere, Galler’i genç yıldızları Marcus Rashford (2) ve Phil Foden’ın golleriyle 3-0 yendi. Merakla beklenen maçta ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran’ı 1-0 yenerek İngiltere’nin ardından grubunu ikinci sırada tamamladı. 

Şu ana kadar belli olan son 16 turu eşleşmeleri:

İngiltere-Senegal 

Hollanda-ABD 

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan bugün oynanacak dört karşılaşmayla devam edecek. C Grubu’nda Arjantin, Polonya ile, Suudi Arabistan ise Meksika ile karşılaşacak. D Grubu’ndan çıkacak takımlar Danimarka-Avustralya ve Fransa-Tunus karşılaşmalarının ardından belli olacak. 

Derbide kazanan Fenerbahçe Beko. Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi erteleme mücadelesinde Fenerbahçe Beko, Beşiktaş Emlakjet’i deplasmanda 81-72’lik skorla mağlup ederek sekizde sekiz yaptı.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.