Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (15 Mart 2024): YRP’ye miting engeli

Günaydın! Cuma sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van ve Hakkari’de miting düzenleyecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Eskişehir, Isparta ve Burdur’a gidecek. Özel, 100. Yıl Kültür Merkezi, 100. Yıl Camisi ve Tesisleri’nin açılışına katılacak, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda halkla buluşacak, proje tanıtım toplantısı ve iftar programına katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Bursa’ya gidecek. Akşener, Orhangazi ve Gemlik’te esnafı ziyaret edecek, Osmangazi’de iftar programına katılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kağıthane, Üsküdar ve Kadıköy’de olacak.

AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, Fatih ve Bahçelievler’de.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 2018 yılında yaşanan ve Esved Şenyaşar ile Adil Şenyaşar’ın öldürülmesiyle sonuçlanan olayın yargı süreci devam ederken, Adalet Bakanlığı önünde adalet talebiyle eylem yapan Şenyaşar ailesiyle telefon aracılığıyla görüştü. Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülecek olan davanın duruşması öncesi Emine Şenyaşar‘la konuşan Özel, aileye destek mesajı verdi. Özgür Özel, Şenyaşar ailesinin yarınki duruşma öncesi eylemlerine kısa bir süreliğine ara verdiğini ve mahkeme kararına göre eylemlerine devam edip etmeyeceklerine karar vereceklerini öğrendi. Ayrıca, aileden hukuki süreçle ilgili bilgi alan CHP Genel Başkanı, beş yıldır süregelen adalet mücadelesinde Emine Şenyaşar ve ailesine dayanışma içinde olduklarını ifade etti ve duruşmayı yakından takip edeceklerini belirtti.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın katılımıyla Elazığ’da düzenlenmesi planlanan miting, valilik engeliyle karşı karşıya kaldı. Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın miting yaptığı Cumhuriyet Meydanı, “miting alanı olmadığı” gerekçesiyle Yeniden Refah’a verilmedi. Av. Karakuş’un açıklamasında, AK Parti’nin aynı alanda siyasi bir miting düzenlemesinin ardından, Yeniden Refah Partisi’nin de benzer bir etkinlik için bu alanı talep etmesinin doğal bir durum olduğu vurgulandı. Karakuş, “Yapılan uygulama devletin eşitlik ve adalet olma vasıflarına gölge düşürmüştür. Devlet, vatandaşlarına olduğu gibi siyasi partilere de eşit ve adil davranmak durumundadır” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu Ümraniye’de konuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın İBB’ye teslim ettiği metrolara ilişkin konuşan İmamoğlu, Resmî Gazete’de yayımlanmış olmasına rağmen bakanlığın metroları araçsız teslim ettiğini söyledi. İmamoğlu, “Resmî Gazete’de yayımlanmış, diyor ki, ‘Araçlarını da bakanlık alacak.’ Bize metroyu araçsız teslim ediyor. Sanki millet, tünelden böyle koşarak gidecek ya da birinin saydığı gibi bir, iki, üç diye kilometreleri sayarak gidecek” diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, emekli maaşlarının açlık sınırının altında olması nedeniyle SGK’yı eleştirdi. Yavaş, “Kemal Bey’i şimdiye kadar suçladınız, 20 küsur senedir siz idare ediyorsunuz. Demek ki SSK’yı doğru dürüst yönetemediniz ki emeklilere bu maaşı veriyorsunuz” dedi. Törende Medyascope’a konuşan emekliler, geçinemediklerini vurgulayarak “Bize zam mı yaptılar? Bizi diri diri gömdüler, üzerimize toprak döktüler” diye tepki gösterdi.

Erzincan-İliç’te 13 Şubat’ta Çöpler Altın Madeni’nde toprak altındaki dokuz işçiye hâlâ ulaşılamadı. Kayan kimyasal içerikli yığını taşeron Çiftay firması bünyesinde taşıyan işçilerin yüzlerce metre derinliğinde “Şahin Çukuru” olarak adlandırılan manganez ocağında zorla çalıştırıldığı iddia edildi. Çok sayıda arkadaşının tazminat nedeniyle işi bırakamadığını anlatan bir işçi, “Heyelan riski var. Her indiğimde korku içindeyim. Özellikle gece inince çok kötü” dedi. Madeni işleten Anagold’dan üst düzey bir yetkili sahadakilerin gönüllülük esasına göre çalıştığını, heyelan riski olmadığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.