Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (28 Ekim 2021) – Erkek şiddeti bitmiyor: Şebnem Şirin katledildi

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 11 derece. İzmir’de hava 14, Antalya’da 17, Ankara’da 3, Diyarbakır’da ise 8 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 26 bin 896 yeni vaka tespit edildi, 210 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 115 milyon 879 bin 804’e çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. İkinci doz aşı ile üçüncü doz aşı arasındaki sürenin uzatılmasının antikor düzeyini düşürdüğünü, aşının koruyuculuğunu azalttığını söyleyen Koca, Bilim Kurulu’nun, zamanı gelen üçüncü doz aşıların aksatılmadan yapılmasını önerdiğini belirtti.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 51 kuruş, euro kuru 11 liraydı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.519 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 550 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 82,51 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu yılın dördüncü enflasyon raporuna ilişkin bankanın idare merkezinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında sunum yapacak, soruları yanıtlayacak.

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı hizmet üretici fiyat endeksini, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin turizm ve 2020 yılı küçük ve orta büyüklükteki girişimci istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla’da. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Siirt kent merkezi ve Kurtalan ilçesi ile Batman’ın Sason ilçesinde ve şehir merkezinde esnaf ziyaretinde bulunacak.

Ankara AKM Millet Bahçesi, bugün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle açılacak. 

Bir erkek şiddeti haberiyle daha devam ediyoruz. Denizli’nin Pamukkale ilçesinde Şebnem Şirin (23), evinde Furkan Zıbıncı (25) tarafından bıçakla boğazı kesilerek öldürüldü. Polis, olayın ardından kaçan şüpheliyi yakalayarak gözaltına aldı. Şirin’in katledilmesi üzerine sosyal medya kullanıcılarıİstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, Şebnem Şirin katledilmeyecekti” diyerek tepki gösterdi. 

Partisinin dünkü (27 Ekim) grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu vardı. Erdoğan’ın grup toplantısında izlettiği videoda Kılıçdaroğlu’nun 2019 yılında Ankara-Çubuk’taki şehit cenazesinde uğradığı linç girişiminin görüntüleri yer aldı. Suriye ve Irak tezkeresine “hayır” oyu veren CHP’yi eleştiren Erdoğan, “CHP, oylamaya saatler kala tezkereye ‘hayır’ diyeceklerini ilan etti. CHP, HDP’ye boyun eğmiştir” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan da Erdoğan’a yanıt gecikmedi. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, “Şahıs, grup konuşması yapıyor, dakikalarca videolarımı gösteriyor. Sevgili Şahsım, görüyorum ki muhalefet olmayı iyice kabullenmişsin. ‘Oynatalım Uğurcuğum’ siyasetinde sana başarılar diliyorum” diye yazdı. 

Kılıçdaroğlu daha sonra, Erdoğan’ın izlettiği video üzerine CHP Genel Merkezi’nde açıklamada bulundu. Erdoğan için “Şahıs” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, “Şahıs, bugünkü grup toplantısında benim görüntülerimi izletmiş. Adeta birilerine ‘yarım kalan işi bitirin’ talimatı vermiş. İşte buradan söylüyorum. Ne senden ne senin şürekândan zerre kadar korkum yok. Sonuna kadar mücadele vereceğim bunu bilesin” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “karakış destek fonu” çağrısının ardından ilk adım Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) geldi. 600 milyon liralık karakış destek paketi açıklayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Başkentte kimse yatağa aç girmeyecek, okumayan hiçbir çocuk kalmayacak. Çetin günleri birlikte aşacak, güneşli günlere birlikte ulaşacağız” dedi. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye Gençlik Vakfı’nı (TÜGVA) küçük düşürdüğü gerekçesiyle Halk TV’ye para cezası verdi. Para cezası Halk TV’nin aylık reklam gelirinin yüzde 3’ü olarak uygulanacak. Karara tepki gösteren RTÜK Üyesi Okan Konuralp, “RTÜK’ün ‘incinmiş’ bir TÜGVA için gösterdiği hassasiyeti işsiz gençlerimizin takdirine bırakıyorum” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmasına ilişkin, “Ekonominin gündemi varken bu gündem dışında başka bir gündemle süreci yoğurmak isteyen insanlara alet olmayacağım. Benim gündemim İstanbul’a hizmet üretmek, Türkiye’nin gündemi de ekonomik sıkıntılar” dedi. 

Ne olduğunu kısaca hatırlayalım:

İYİ Parti lideri Meral Akşener, “Ekrem İmamoğlu da Mansur Yavaş da Millet İttifakı’nın belediye başkanları. İki ismin de seçilmesi için gayret gösterdim. Sayın Kılıçdaroğlu iki arkadaştan birini aday gösterdiği halde biz ‘hayır’ demeyiz” demişti.

İstanbul’da bitmeyen taksi krizi… Ulaştırma ve Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) ekim ayı toplantısı bugün Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde saat 10.00’da başlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UKOME’ye İstanbul’daki taksi sorununu çözmek için 10. kez “yeni taksi” teklifi götürecek. 

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasına yönelik protestolarda, 1 Şubat 2021’de İstanbul Beşiktaş’taki Etiler ve Bebek mahallelerinde gözaltına alınan üniversite öğrencileri ve destekçilerin yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Öğrenciler darp edilip ters kelepçe takılarak gözaltına alındıklarını, uzun süre ters kelepçe ile tutulduklarını anlattı, suçlamaları kabul etmeyerek duruşmalardan vareste tutulmalarını ve beraatlarını talep etti. Avukatları da suçun oluşmadığını vurgulayarak beraat taleplerinde bulundu. Gelecek duruşma 10 Ocak 2022’de.

İsviçre’de yaşayan yeğeni Z.Ç.’ye (17) akraba ziyaret için gittiği Mardin-Kızıltepe’de tecavüz etmekle suçlanan Osman Çur’un (28) yargılanmasına devam edildi. Tutuksuz yargılanan sanık yine gerekçe göstermeden duruşmaya katılmadı. Mütalaasını sunan savcılık, Çur’un “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan cezalandırılmasını ve tutuklu yargılanmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise talebi reddetti ve bir sonraki duruşmayı 22 Aralık 2021’e erteledi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’de 11. hafta heyecanı, yarın saat 20.00’de oynanacak Trabzonspor-Çaykur Rizespor karşılaşması ile başlayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından desteklenen OGM Ormanspor’da 2018-2019 sezonunda kadın basketbol takımında forma giyen bir oyuncu ile iki farklı sözleşme yapıldığı ortaya çıktı. Bir oyuncuya yıllık 240 bin dolar ödenirken o sezon kadın basketbol takımında en çok forma giyen 11 basketbolcunun sekizi aynı menajerlik şirketine bağlı. Kulüp başkanı ve OGM Genel Müdürü Şahin Aybal ise konuyu Medyascope’a değerlendirdi ve “Bütçemiz 15-20 milyon TL civarında. Bütçemizin yaklaşık yüzde 60’ı Orman Genel Müdürlüğü’nden geliyor. Ben kulüpten para almıyorum” dedi.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiye’nin F-35 savaş uçakları anlaşmazlıklarıyla ilgili Ankara’da düzenlenen ilk toplantı dün (27 Ekim) sona erdi. Pentagon Sözcüsü Yarbay Anton T. Semelroth, gelecek toplantının ABD’de yapılacağını açıkladı. 

ABD’li ilaç firması Merck, koronavirüs salgınına karşı geliştirdiği ilacın üretim patenti konusunda, düşük gelirli ülkelerin faydalanması için Birleşmiş Milletler (BM) destekli kuruluşla anlaştığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley, dünyadaki açlık krizinin çözümü için Elon Musk, Jeff Bezos ve Richard Branson’a çağrıda bulundu. Direktör, “Servetlerinin sadece küçük bir kısmıyla dünyadaki açlık sorununu çözebilirler” dedi. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.