Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (28 Ocak 2022): Fatma Girik’e veda

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da bugün hava çok bulutlu, sıcaklık en düşük 0, en yüksek 7 derece olacak. Ankara’da puslu hava hakim, sıcaklık en düşük -6, en yüksek -3 derece. İzmir bulutlu 10, Antalya az bulutlu 12, Diyarbakır ise az bulutlu 4 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki gün önce (26 Ocak)  paylaştığı video mesajı ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yolsuzlukla suçladı. Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgeye ilişkin bilgiler, dokuz yıldır süren ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli demiryolu ihalesindeki karmaşık sürece ilişkindi. Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli tren hattı hayli eski bir proje ve ihale süreçlerine ilişkin bilgi ve belgeler daha önce de muhalefet milletvekilleri tarafından ortaya konulmuştu. Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının önemi ise gösterdiği belgenin altında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının olmasıydı.

Ruşen Çakır, Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgeler üzerinden iktidarı zorlayan hamleleri değerlendirdi.

Oyuncu ve sunucu Ece Erken’in eşi, eski Beşiktaş Kulübü yöneticisi avukat Şafak Mahmutyazıcıoğlu iki gece önce sahibi olduğu İstanbul Bakırköy’deki balık restoranında silahlı saldırıya uğradı. Saldırı sonrası hastaneye kaldırılan Mahmutyazıcıoğlu tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli sıfatıyla aranan beş kişiden ikisi yakalandı. Bir iddiaya göre Mahmutyazıcıoğlu, iki grup arasındaki anlaşmazlığı çözmek amacıyla sahibi olduğu balık lokantasında buluşma ayarladı. Mahmutyazıcıoğlu’nun arabuluculuğunda bir araya gelen iki taraf arasında bir dosya üzerindeki anlaşmazlık önce çözüme kavuşturuldu. Olayın yaşandığı saatlerde yemeğin bitimine doğru taraflardan birisi anlaşmayı bozduğunu belirten sert üsluplu bir çıkış yapınca masada tartışma çıktı. Bu sırada Mahmutyazıcıoğlu’nun şoförünün yeğeni de taraflardan birinin kullandığı silahla bacağında yaralanınca Mahmutyazıcıoğlu, bir kez daha devreye girdi. Mahmutyazıcıoğlu, bacağından vurulan yaralıyı kurtarmak isterken bu kez kendisi ateş altında kaldı. Avukat Mahmutyazıcıoğlu’na dört kurşun isabet etti. Kurşunlardan üçü bacağına isabet ederken, birisi ise kasıktan geçen damarını parçaladı. Cinayet akıllara, 2017’de avukat Kudbettin Kaya’nın aynı mekanda öldürülmesini getirdi. Restoranda arkadaşlarıyla birlikte yemek yiyen Kaya, içeriye giren kimliği belirsiz bir kişi tarafından oturduğu yerde vurularak öldürülmüştü. Kaya’nın öldürülmesiyle ilgili görülen davada “azmettirici” olduğu iddiasıyla yargılanan firari sanık Naci Şerif Zindaşti hakkında kırmızı bülten çıkartılmasına karar verilmişti.

Milli Güvenlik Kurulu’nun 2022 yılındaki ilk toplantısı yaklaşık beş saat sürdü ve beş maddelik bir açıklama yapıldı. Yunanistan, anlaşmalara aykırı bir şekilde adaları silahlandırdığı için uyarılırken Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerginlik konusunda ise sağduyu çağrısı yapıldı.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı görevinden istifa etti. Aycı’nın yerine THY Yatırım ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Bolat atandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) İYİ Partili Meclis Üyesi Ali Kıdık, Aycı’nın istifa ettiğini ve yerine Ahmet Bolat’ın atanacağını iki gün önce (26 Ocak) gündeme getirmişti. Kıdık, üç yönetim kurulu üyesinin daha istifa ettiğini ileri sürdü. Kıdık’ın iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yakını, THY Genel Müdür Yardımcısı Baran Gülbaran da istifa eden isimler arasında.

Şarkı sözleri nedeniyle hedef olan Sezen Aksu’nun tepkilere karşı yazdığı “Avcı”yı, piyanist Fazıl Say besteleyecek. Sezen Aksu’dan izin aldığını açıklayan Say, beste için çalışmalara başladı.

Türkiye sinemasının duayen oyuncusu Fatma Girik (79), dün (27 Ocak) İstanbul’da düzenlenen törenlerin ardından toprağa verileceği Muğla’nın Bodrum ilçesine uğurlandı. Yeşilçam’ın duayen oyuncusu Ediz Hun da birçok filmde birlikte oynadığı ve “58 yıllık arkadaşım” dediği Fatma Girik’i şu sözlerle andı:

“Olağanüstü bir kadındı, dürüsttü, mertti. Menfaat peşinde hiç koşmadı. Lev Nikolayeviç Tolstoy diyor ki ‘İnsanın gerçek gücü, sıçrayışlarda değil, sarsılmaz duruştadır.’ Böyle bir kadındı, böyle bir sanatçıydı. Çok dürüst karakterli, son derece mükemmel bir insandı. İnanın, en yakınlarından biriyim. Dostluğumuz bugüne kadar devam etti. Büyük bir kayıptır. Türk sanat âlemi için çok büyük bir kayıptır.”

Ekonomi ile devam ediyoruz.

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 61 kuruş, euro kuru ise 15 lira 21 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1 bin 998 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 786 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 89,80 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu, ocak ayına ilişkin ekonomik güven endeksini, 2021 Aralık ayına ilişkin hizmet üretici fiyat endeksini, 2021 Kasım ayına ilişkin katı yakıtlar istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, (TCMB) 2022 yılının ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nı yaptı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılı sonuna ilişkin enflasyon tahminini açıkladı. 2022 yılı sonu için yüzde 11,8 olarak açıklanan enflasyon tahmini 11,4 baz puan artarak yüzde 23,2 seviyesine ulaştı. 

Dünya gündemiyle devam ediyoruz.

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti için AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetini kabul ettiğini açıkladı. Erdoğan ve Putin en son 29 Eylül 2021’de Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelmişti. Ukrayna krizi gölgesinde düzenlenecek liderlerin bu görüşmesi, 2022’nin ilk görüşmesi ve uçak krizinden bu yana 28. görüşme olma niteliği taşıyacak.

Katar Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki havalimanının yönetimi ve işletilmesiyle ilgili Katar, Türkiye ve Taliban geçici hükümeti heyetlerinin bir dizi temel konu üzerinde anlaşmaya vardığını duyurdu. Katar’da düzenlenen müzakerelerin son turu önümüzdeki hafta yapılacak. 

Rusya-Ukrayna krizi devam ediyor. Rusya’nın “NATO Ukrayna’ya genişlemesin” talebini reddeden ABD’den, Kuzey Akım tehdidi geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya Ukrayna’yı işgal ederse projenin devam etmeyeceğini söyledi.

Avrupa İlaç Ajansı, Pfizer’ın koronavirüse karşı geliştirdiği Paxlovid hapının Avrupa Birliği (AB) sınırları içerisinde dağıtımına dün (27 Ocak) koşullu onay verdi. Paxlovid için araştırmalar, kronik hastalığı bulunan 2 bini aşkın kişi üzerinde yapıldı. İlaç, ciddi risk altındaki kişilerde koronavirüs nedeniyle hastaneye yatış veya ölüm riskini azaltıyor ve ilk belirtilerin ortaya çıkmasından sonraki beş gün içinde veriliyor.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Galatasaray’ın yıldız santrforu Mostafa Mohamed, Mısır Milli Takımı ile Afrika Uluslar Kupası’nda mücadele ederken, hapis cezası ile sonuçlanabilecek bir olay ile gündeme geldi. Mısır’daki bir enstitüde eğitimini sürdüren Mohamed’in, kendisi yerine başka birini sınava soktuğu ortaya çıktı. Mohamed’in yerine sınava giren arkadaşı gözaltına alındı.

İş insanı Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu Hull City, teknik direktör Şota Arveladze anlaşmaya vardığını açıkladı. Şota Arveladze, Hull City ile 2,5 yıllık sözleşmeye imza attı. 

Anadolu Efes, THY Avrupa Ligi 23. hafta mücadelesinde Rusya temsilcisi Zenit’e 76-67 yenildi. Anadolu Efes, böylelikle organizasyonda çıktığı 20 karşılaşmada 11. kez mağlup oldu.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 82 bin 180 yeni vaka tespit edildi. 174 kişi ise yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 141 milyon 416 bin 957’ye çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11:00’de “Süper Lig Panorama” var. 16:00’da Kemal Can ve Ruşen Çakır “Haftaya Bakış”ta gündemi değerlendirecek. 17:00’de Ankara Gündemi, 18:00’de Medyascope Plus’ta Seren Selvin Korkmaz ve Roj Girasun ile “Farklı Açı” ekranlarımızda olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.