Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (29 Mart 2024): Sandığa doğru…

Günaydın! Cuma sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Artık o gün geldi çattı: Pazar günü sandığa gidiyoruz. Medyascope’ta beşinci seçimim olacak. Meslek hayatımda hiç bu kadar heyecansız bir seçim görmedim. Bir şekilde sokaklar cıvıl cıvıl, sandığa gidiyoruz havası vardı. Belki 2023 Genel Seçimleri’nin de çok büyük etkisi olabilir bunda. Ama muhabir arkadaşlarımdan edindiğim bilgilere göre ve onların hazırladığı il-ilçe videolarına göre zaten sokakta da bir heyecan yok. Hangi partiye oy verirse versin, sandığa gitmeyeceğini söylesin, emeklisi olsun, genci olsun, hiç fark etmez, herkesin tek derdi var: Geçim kaygısı. 2023 Genel Seçimleri’nde ekonomik krizin AKP iktidarına kaybettireceği yönünde yorumlar yapılıyordu. Şimdi ise bunu sokak diyor. Evet, “Yerel seçimlere neden ekonomi damga vursun?” diyebilirsiniz. Bir örnekle anlatmak istiyorum. Muhabir arkadaşım Murat Türsan’ın Bursa’da konuştuğu bir seçmen şöyle diyor: “Bana verilen 10 bin TL emekli maaşıyla kira mı ödeyeyim yoksa ev mi geçindireyim, çocuk mu bakayım? Çalışmak zorundayım, aksi halde geçinemem. AKP’den başka hiçbir partiye oy vermedim. Ama Cumhurbaşkanımızı bir kere cezalandırmalıyız. Belki bu ceza etkili olur.”

Gündemimize bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da olacak. Erdoğan, partisinin Sultanbeyli Kent Meydanı’nda ve Sancaktepe Belediyesi önünde düzenlenecek mitinglerinde halka hitap edecek, İstanbul Kongre Merkezi’ndeki Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul Programı’na katılacak. AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum da bu programlara katılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, memleketi Manisa’ya ve İzmir’e gidecek. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Çankırı ve Çorum’da olacak. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da metro işçileriyle bir araya gelecek, Sultanbeyli’de halk buluşmasına katılacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin zam taleplerine kapıyı tamamen kapattı, “Yatırım bütçemizin tamamını, eğitime veya sağlığa ayıracağımız bütçenin tamamını tahsis etsek bile yetmeyeceğini takdir edersiniz” dedi. Avrupa ve ABD’nin de enflasyonu kontrol altına almaya çalıştığını vurgulayan Erdoğan, “Emeklilerimizin bayram ikramiyelerini artırdık. Ayrıca 5 bin lira ödemede bulunduk. Temmuzda yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre emekli maaşlarını masaya yatıracağız” diye konuştu. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Pazarlıkların en çirkini Ankara’da oldu” dedi. Akşener, Mansur Yavaş’ın CHP Genel Merkezi’nin “ev kölesi” olduğunu söyledi. Ekrem İmamoğlu’nun hapis cezası almasının ardından Saraçhane’ye giden ilk isim olduğunu hatırlatan Akşener, “Ama heyhat, hepsinin teker teker hainlik ettiği de biz olduk, İYİ Parti oldu” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çatalca ve Arnavutköy’de halk buluşmalarına katıldı. “Benim bildiğim kabine Ankara’da olur, bunlar toplanmış İstanbul’a” diyen İmamoğlu bakanların seçimin son günlerinde İstanbul’da halk buluşmalarına ve etkinliklere katılmasını da eleştirdi. Çatalca’nın ardından ikinci durağı Arnavutköy’de de konuşan İmamoğlu, “Bir-iki güne buraya bir sürü bakan gelebilir. Hatta size bir sürpriz söyleyeyim. Sayın Cumhurbaşkanı bile gelebilir” dedi. İstanbul’un sorunlarını konuşmak için cumhurbaşkanından defalarca randevu istediğini anlatan İmamoğlu, ayrımcılığa uğradıklarını ve kendisine hiç randevu verilmediğini söyledi. 

“İstanbul İçin Hızlı ve Sağlam Adımlar” toplantısında konuşan AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, ilk altı ay ve bir yıllık acil eylem planını açıkladı. Mevcut İBB yönetimini eleştiren Kurum, çok sayıda yeni metro hattı açacaklarını ve metrobüslerin kapasitelerini artıracaklarını belirtirken, üniversite öğrencilerinin hesaplarına 10 bin liralık desteği hemen yatıracaklarını söyledi. Kurum ayrıca bir yılda 100 kreş açacaklarını vadetti.

Menzil Şeyhi Abdulbaki Erol’un vefatının ardından üçe ayrılan tarikatın, küçük kardeş Mübarek Erol’un başında olduğu Semerkand – Beşir – TÜMSİAD – GENÇ-KON kolundan “Cumhur İttifakı’na destek” açıklaması geldi. Saki Erol’un yönetiminde olduğu Sehrendî Vakfı ise şimdi kadar sessizliğini korudu. Saki Erol 5 Mart’ta Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan‘ı kabul etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.