2023 yılında siyasetin gündemine seçimler damga vurdu. Cumhur İttifakı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığını tartışmaya açtırmazken, Millet İttifakı adaylık kriziyle çalkalandı. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi kaybetti, ittifak sona erdi. Sonbaharda siyasi partiler peş peşe kurultaylarını yaparken en büyük “değişim” CHP’de yaşandı. Özgür Özel, CHP’nin 8. genel başkanı oldu. Yeni yıla doğru ilerlerken partiler eski ve yeni yüzleriyle yerel seçimlere hazırlanmaya başladı.
2023 yılı, Türkiye siyaseti açısından çok hareketliydi. Ekonomik olarak zor durumda olan ülkede muhalefet, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaybedeceğine inandı. “Altı benzemez” olarak adlandırılan, Altılı Masa -yani Millet İttifakı- çok tartışmaları sürecin ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday gösterdi. “Sana söz baharlar gelecek” sloganıyla seçim kampanyasını başlatan muhalefet, pozitif bir süreç geçirmeyi hedefledi. Kulislerde Erdoğan’ın gergin bir seçim sürecinden geçildiğini söylemesi konuşuldu. Takvimler 14 Mayıs ve 28 Mayıs’ı gösterdiğinde muhalefet büyük bir yenilgiye uğradı. Altılı Masa dağıldı, Erdoğan üçüncü kez cumhurbaşkanı oldu.
Yukarıdaki paragraf, 2023 siyasetinin seçimle ilgili olan kısmının sadece özetiydi. Bir de ana muhalefet partisi CHP’de seçim sonrası yaşanan kırılmalar, İYİ Partiden istifalar da gündemdeydi.
Gelin, “üzerimden kamyon geçti” dediğimiz yıla bakalım…
Seçim tarihi, erken seçim ve Erdoğan’ın adaylığı tartışmaları
Seçim Yasası’na göre beş yılın dolmasından önceki son pazar günü oy verme günü olarak belirleniyor. Buna göre, seçimlerin 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması bekleniyordu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Mevsim şartlarını dikkate alarak, 2023 seçimlerinin tarihini belki biraz öne çekeceğiz” sözleriyle erken seçim tartışmaları başladı. Yeni seçim kanunun 6 Nisan’da yürürlüğe girecek olması nedeniyle muhalefet, 6 Nisan’dan sonraki bir seçim tarihi değişikliğine destek vermeyeceğini söyledi.
Erdoğan, 18 Haziran’da yapılması beklenen seçimin tarihini “Anayasal yetkisini kullanarak” 14 Mayıs 2023 olarak belirlediğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, “Bizim açımızdan herhangi bir sorun yok” dedi. Seçimler için tarih 14 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
Erdoğan üçüncü kez aday
Seçimlere bir yıl varken ve Erdoğan’ın üçüncü kez aday olup olup olmayacağı tartışmaları devam ederken Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na “Ha bir de ‘Cumhur İttifakı’nın adayı belli olsun’ diyorsun. İşte söylüyorum, Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan” çıkışıyla adaylığını açıkladı. Erdoğan’ın adaylığına hem siyasi hem toplumsal muhalefetten itirazlar geldi, AKP ve MHP de Erdoğan’ın aday olabileceğini söyledi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise itirazları oybirliğiyle reddederek tartışmaya noktayı koydu.
- Erdoğan cumhurbaşkanı adaylığını açıkladı
- YSK tartışmalara son noktayı koydu: Erdoğan’ın adaylığı kesinleşti
- Altılı Masa’dan net açıklama: “TBMM seçim kararı almadıkça Erdoğan’ın bir kez daha aday olması mümkün değildir”
- 2022’de Altılı Masa: Cumhurbaşkanı adayı 2023’e kaldı
Aday krizi masayı dağıttı
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi ve Gelecek Partisi’nden oluşan Millet İttifakı’nın 2 Mart 2023’te Saadet Partisi ev sahipliğinde yapılan 12. toplantısında gündem maddesi cumhurbaşkanı adayının belirlenmesiydi.
Toplantının ardından yapılan açıklamada, altı genel başkanın imzasıyla “28. Dönem TBMM ve 13. cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz” denildi ve 6 Mart’ta nihai açıklama yapmak üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yeniden bir araya gelineceği belirtildi.
Akşener masaya geri döndü
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, aday konusunu partisinin yetkili kurullarına götüreceğini açıkladı ve 3 Mart’ta Genel İdare Kurulu’nu (GİK) topladı. GİK toplantısının ardından yaptığı açıklamada Akşener, “Altılı Masa tek bir adayın tasdiki için çalışan bir noter masasına dönüşmüştür. Ne bir kumar masasında ne bir noter masasında olmayacağız” dedi. Akşener’in masadan kalkmasının üzerine Kılıçdaroğlu, “Hiç merak etmeyin bütün taşlar yerine oturacak” yorumunu yaptı.
İki partinin kurmayları arasında yapılan görüşmelerin ardından İBB Başkanı İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş 6 Mart 2023’te Akşener’i İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etti, ittifakın dağılmaması talebini Akşener’e iletti. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da Akşener’in İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak sunulması önerisi götürüldüğünü söyledi. Akşener ve Kılıçdaroğlu da aynı gün görüştü. Görüşmenin ardından Akşener masaya döndü, Saadet Partisi ev sahipliğindeki toplantıya katıldı. Aynı gün Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı açıklandı.
- Kriz aşıldı, Akşener masaya döndü
- Meral Akşener ile Millet İttifakı anlaştı
- Akşener: “Beni masaya jet hızıyla Mansur Yavaş oturttu”
- Millet İttifakı’nın adayı: Kemal Kılıçdaroğlu
- Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’nun ilk konuşması: “Eyvallah, başlıyoruz!”
Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi’nde adaylığının açıklanmasının ardından CHP Genel Merkezi önüne gitti. İmamoğlu ve Yavaş ile birlikte kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, adalet nöbeti tutan Emine Şenyaşar, Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, Tayfun Kahraman’ın kızı Vera’nın da aday olduğunu belirterek, “Aday ben değilim, aday hepimiziz. Sevgili halkım, eyvallah, başlıyoruz!” demişti.
Millet İttifakı’nın ortak adayının Kılıçdaroğlu olarak açıklanmasının ardından HDP, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmama kararı aldı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) de Kılıçdaroğlu’na destek açıkladı. Böylelikle Emek ve Özgürlük İttifakı, aday çıkarmamış oldu.
- Pervin Buldan: “Cumhurbaşkanlığı aday çıkarma politikalarımızı gelişmelere göre bir kez daha değerlendireceğiz”
- Mithat Sancar: “Aday çıkarmak yerine muhalefetin adayını destekleyebiliriz”
- Emek ve Özgürlük İttifakı, “Kılıçdaroğlu” demeden destek açıklayacak: “Tek adam rejimini yıkmak için tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz”
- TİP’ten Kılıçdaroğlu’na destek: “Muhalefetin ortak bir adayda birleşmesi yönündeki eğilim değerlidir”
Muharrem İnce aday oldu
CHP’den ayrılarak Memleket Partisi’ni kuran Muharrem İnce ise partisinin il ve ilçe başkanlıklarının yaptığı oylama ile cumhurbaşkanlığı adaylığına seçildi. İnce, YSK’ya başvuruda bulundu. Aday gösterilmek için 100 imzaya ulaşan İnce’ye pek çok kişi adaylıktan çekilmesi için çağrıda bulundu.
- Memleket Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce
- Muharrem İnce 100 bin imzaya ulaştı
- Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığı için YSK’ya başvurdu
İnce, seçimlerden 11 Mayıs’ta “Seçimi kaybettiklerinde bütün suçu bize atacaklar, hiçbir bahaneleri kalmasın” diyerek adaylıktan çekildi. İnce, adaylıktan YSK’nın itirazları aldığı son gün olan 30 Mart’ın ardından çekildiği için ismi oy pusulasında yer aldı.
- 107 eski CHP milletvekilinden Muharem İnce’ye çağrı: “Büyük dayanışmanın bir parçası ol”
- Muharrem İnce “Adaylıktan çekilecek misiniz” sorusuna “Ben öyle bir şey demedim” yanıtını verdi
- Muharrem İnce, 30 Mart mesai bitimine kadar adaylıktan çekilmezse ismi oy pusulasında yer alacak
- Muharrem İnce: “Adaylıktan çekiliyorum”
Cumhur ve Millet İttifakı’nda destek arayışları
Emek ve Özgürlük İttifakı, aday çıkarmama kararının ardından yaptığı ortak açıklamada, “Tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” dedi. Böylece ittifak, isim vermeden Kılıçdaroğlu’na destekte bulundu. AKP ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı ise ittifaklarını genişletme adımları attı. Aralarında AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un da bulunduğu heyet Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile görüştü. HÜDA PAR, cumhurbaşkanlığında Erdoğan’ı destekledi, milletvekili adayları ise AKP listelerinden seçime girdi. HÜDA PAR, dört adayın AKP listelerinden seçime girmesiyle ilk kez Meclis’e girdi.
AKP, HÜDA PAR ile ittifakı görüştü | Erdoğan’a destek tamam, pazarlık zaman alacak
Erbakan önce cumhurbaşkanı adayı oldu sonra çekildi
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise 20 Mart’ta yaptığı açıklamada, Cumhur İttifakı’na katılmayacaklarını belirterek, cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı. Dört gün sonra ise şartlarda anlaştıklarını söyleyerek AKP, MHP, BBP’nin Yüksek Seçim Kurulu’na verdiği “ittifak protokolüne” imza attı. Erbakan, “Cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecimizi sonlandırmış bulunuyoruz” diyerek adaylıktan çekildi.
Sinan Oğan’ın adaylığı
Cumhurbaşkanlığı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek üzere yedi başvuru yapıldı. Vatan Partisi’nden Doğu Perinçek, Ata İttifakı’nın adayı olarak Sinan Oğan başvurdu.
Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye İttifakı Partisi tarafından kurulan Ata İttifakı’nda daha önce Memleket Partisi de yer alıyordu. Muharrem İnce, ittifak görüşmeleri sürerken Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın ABB Başkanı Mansur Yavaş’a adaylık çağrısı yapmasının üzerine ittifaktan bir mesajla ayrıldı. Sinan Oğan, 100 bin imzaya ulaşarak cumhurbaşkanı adayı oldu.
İttifaklarda liste çalışmaları
YSK tarafından belirlenen “seçim takvimi” Resmi Gazete’de 14 Mart’ta yayımlandı. HDP, parti hakkında yürüyen kapatma davası nedeniyle Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ni (Yeşil Sol Parti) kamuoyuna duyurdu. HDP, seçimlere Yeşil Sol Parti ile seçimlere girilmesi kararını aldı. Emek ve Özgürlük İttifakı milletvekili seçimlerine nasıl girileceği konusunda bir dizi tartışma yaşadı. Türkiye İşçi Partisi’nin seçimlere ayrı olarak girme ısrarının ardından Emek ve Özgürlük İttifakı Partileri seçimlere aynı çatı altında ayrı listelerle girme kararı aldı. Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise EMEP amblemiyle seçime girmek için YSK’ya yaptıkları başvuruyu geri çektiklerini, seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceklerini açıkladı.
- HDP, kapatma davası nedeniyle Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’yle seçime girecek| Demirtaş: “Ne olduğunu bilmeyen kalmasın, lazım olacak”
- Emek ve Özgürlük İttifakı seçimlere aynı çatı altında ayrı listeyle girme kararı aldı
- EMEP Genel Başkanı Akdeniz: “İttifaktan çekilmedik, Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğiz”
Millet İttifakı’nda ise İYİ Parti, seçimlere kendi listesiyle katılma kararı aldı. Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti ise seçimlere CHP listesinden girdi. Millet İttifakı’nda bulunan partilerin adaylarına CHP listelerinde 70’in üzerinde kontenjan verildi.
- İYİ Parti milletvekili aday listesini YSK’ya verdi | Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş Adana 1. sırada, dokuz ilde aday gösterilmedi
- Millet İttifakı YSK’ya bildirdi | Dört parti CHP listesinden seçime girecek
- Millet İttifakı’nın adayları CHP listesinde | 70 adaydan 31’i seçilecek yerlerden aday gösterildi
- Millet İttifakı, ittifak protokolünü YSK’ya teslim etti
HÜDA PAR, AKP listelerinden Meclis’e girdi
AKP ve MHP ise milletvekili seçimlerine ayrı listelerle girdi. AKP, HÜDA PAR, Demokratik Sol Parti adaylarına listesinde yer verdi. Erdoğan’ın isteğiyle pek çok önceki dönem Kabine’de görev yapan pek çok bakan, milletvekili adayı gösterildi. AKP, üç dönem kuralını uygulayarak, önceki döneme kıyasla listenin yarıdan fazlasını değiştirdi.
- AKP’de listenin yüzde 65’i değişti: Hangi bakan nereden listeye girdi?
- MHP, milletvekili aday listesini ilan etti: Bahçeli Osmaniye’den aday
- Menzil tarikatı seçimlerde Cumhur İttifakı’nı destekleyecek
Kampanya süreci hızla başladı
YSK’ya listelerin teslim edilmesinin ardından partiler kampanyalarına hızla başladı. AKP, “Türkiye Yüzyılı için Doğru Adımlar Seçim Beyannamesi 2023”ü kamuoyuna duyurdu. 481 sayfa altı kısımdan oluşan beyannamede, Erdoğan’ın kaleme aldığı “Türkiye Yüzyılı için milletimize ahdimizdir” yazısı yer aldı. Erdoğan’ın kampanyasında, “Türkiye Yüzyılı için doğru zaman doğru adam” sloganı kullanıldı. Erdoğan, seçim tarihini Demokrat Parti’nin 1950’de iktidara geldiği seçimlere atıfta bulunarak “Yeter söz milletindir” sloganıyla açıklamıştı. Ancak slogan, muhalefet partilerinin tepkilerinin ardından seçim kampanyasında kullanılmadı.
- Erdoğan seçimlere Demokrat Parti’nin sloganıyla gidiyor | CHP slogana sahip çıktı: “14 Mayıs 1950, CHP’nin iktidarını serbest seçimlerle devrettiği gündür, bizim en büyük zaferimizdir”
- Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun mülakat vaadini de seçim beyannamesine aldı
- AKP Seçim Beyannamesi | Vaatlerin ekonomik maliyeti ne?
Kılıçdaroğlu’ndan “Sana söz” kampanyası
Kılıçdaroğlu, seçim kampanyasında “Sana söz” sloganını kullandı. “Sana söz yine baharlar gelecek, Bay Kemal sözünden dönmeyecek” denilen kampanya videosu 27 Mart’ta yayımlandı. Ardından Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin genel başkanları ve cumhurbaşkanı yardımcısı olarak duyurulan Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın da yer aldığı “İlk turda bitirelim haydi” videosu yayımlandı.
Cumhurbaşkanlığı yarışında Kılıçdaroğlu’nu destekleyen, milletvekili seçiminde ise kendi listelerinden yarışan İYİ Parti de kampanyasında İmamoğlu ve Yavaş’a yer verdi. Akşener ve Kılıçdaroğlu’nun bir arada olduğu seçim afişlerinde “Birlikte kazanacağız”, Akşener ve İmamoğlu ile Yavaş’ın bulunduğu afişlerde ise “Tarih yazacağız” sloganı kullanıldı. Kılıçdaroğlu, mitinglere hem Millet İttifakı’nın genel başkanları hem de İmamoğlu, Yavaş ile birlikte gitti.
- Kılıçdaroğlu seçim kampanyasını başlattı: “Sana söz yine baharlar gelecek, Bay Kemal sözünden dönmeyecek”
- Kılıçdaroğlu ve yardımcılarından yeni video: “İlk turda bitirelim, haydi”
- İYİ Parti seçim kampanyası sloganını belirledi: “Birlikte Kazanacağız!”, “Tarih Yazacağız!”
- Kılıçdaroğlu’ndan ilk 100 gün broşürü: Devletin dini adalet olacak, 100 bin öğretmene atama, öğrencilere beslenme desteği…
Alevi tartışmalarına Kılıçdaroğlu son noktayı koydu
Adaylığı öncesinde Alevi kimliği tartışılan Kılıçdaroğlu, bir video yayımlayarak, “Ben Aleviyim, Hak-Muhammed-Ali inancı ile yetişmiş samimi bir Müslümanım” dedi. Erdoğan, “Büyük İstanbul Mitingi”nde Kılıçdaroğlu’nun “Ben Aleviyim” videosunu gösterdi. Ayrıca dönemin CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İmamoğlu’nun da yer aldığı videoların gösterilmesinin ardından Erdoğan kürsüde, “Bay bay Kemal ona bir talimat vermiş, Van’a gidiyor. Van’da da PKK’lılarla iş tutuyor. Ya Ekrem, İstanbul’da olman gerekirken orada ne işin var?” sözleriyle CHP’yi hedef aldı. Bahçeli ise Kılıçdaroğlu’nu “Türkiye’de Alevi ve Kürt kökenli kardeşlerimizi ABD’den daha çok seven birisi vardır, o da Devlet Bahçeli’dir” sözleriyle eleştirdi.
- Kılıçdaroğlu’ndan yeni video: “Ben Aleviyim, Hak-Muhammed-Ali inancı ile yetişmiş samimi bir Müslümanım”
- Davutoğlu’ndan “Sünni” videosu: “Kemal Bey’e selam ediyorum, mesajınız alınmıştır”
- Devlet Bahçeli: “Türkiye’de Alevi ve Kürt kökenli kardeşlerimizi ABD’den daha çok seven biri vardır, o da Devlet Bahçeli’dir”
- AKP’nin Büyük İstanbul Mitingi: Kılıçdaroğlu’nun “Ben Aleviyim” videosu gösterildi, Erdoğan gençlere vaatlerini sıraladı
İmamoğlu’na Erzurum’da taşlı saldırı
Ekrem İmamoğlu, miting için gittiği Erzurum’da 7 Mayıs’ta taşlı saldırıya uğradı. Saldırının ardından İmamoğlu İstanbul’a döndü. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kendisini desteklemek için gelenlere seslenen İmamoğlu, “Bu taşlar kardeşliğimize atılmıştır” dedi. Erdoğan ise olayla ilgili “Kaybedeceklerini anladıkları için şimdiden çamura yatmaya başladılar. Kendi provokasyonlarıyla olay çıkarıp ondan sonra da utanmadan şehirlerimizi karalamaya çalışıyorlar” açıklamasını yaptı.
- İmamoğlu’na saldırı | İmamoğlu’ndan açıklama: “Allah bu memleketi bu zihniyetten korusun”
- Erdoğan, Erzurum’daki saldırıyla ilgili ilk kez konuştu, suçu muhalefete attı
14 Mayıs gecesi…
Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda Erdoğan yüzde 49,52, Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan yüzde 5,17 oy aldı Adaylıktan çekildiğini açıklayan Muharrem İnce ise yüzde 0,43 oy aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Milletvekili seçimlerinde ise AKP, yüzde 35,62 oyla 268, CHP yüzde 25,35 oyla 169, MHP yüzde 10,07 oyla 50, İYİ Parti yüzde 9,69 oyla 43, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, yüzde 8,82 oyla 61, Yeniden Refah Partisi yüzde 2,80 oyla 5, Türkiye İşçi Partisi yüzde 17,76 oyla 4 milletvekili kazandı. CHP listelerinden seçime giren partilerin grup kurmasıyla CHP’nin Meclis’te sandalye sayısı 130’a düştü.
- Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı
- Kesin olmayan sonuçlara göre AKP 266, CHP 169 milletvekili çıkardı
- Kılıçdaroğlu elini masaya vurdu: “Buradayım be, buradayım!”
- Kılıçdaroğlu: “Milletimiz ikinci tur diyorsa başımızın üstünde, mutlaka kazanacağız”
İkinci turda cumhurbaşkanları adaylarının destek arayışları
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasının ardından Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı, Sinan Oğan’a yüzde 5,17 oy veren seçmenin peşine düştü. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Sinan Oğan ile görüştü. Oğan, New York Times’a verdiği söyleşide, destekleyeceği adaydan üst düzey bir rol istediğini kaydederek, “Cumhurbaşkanı yardımcısı olmak varken neden bakan olayım” dedi. Erdoğan, Sinan Oğan ile görüştü. Kılıçdaroğlu ise Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile bir araya geldi. AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da Özdağ’ı ziyaret ederek Zafer Partisi seçmeninden oy istedi. İkinci tura kadar yapılan bir dizi görüşmenin ardından Sinan Oğan, 22 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, ikinci turda Erdoğan’ı destekleyeceğini söyledi. Ümit Özdağ ile Kılıçdaroğlu arasında ise yedi maddelik protokol imzalandı. Protokol sonrası Özdağ, Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıkladı.
Montaj video tartışmaları
Erdoğan, seçimin ilk turundan önce yapılan Büyük İstanbul Mitingi’nde CHP’nin “Haydi” reklam filmine montaj ile PKK yöneticilerinden Murat Karayalçın’ın görüntüsünün eklendiği bir videoyu göstermişti. Kılıçdaroğlu, ilk turdan sonra Erdoğan’a “montaj video” davası açtı. Erdoğan, katıldığı bir TV programında “CHP Genel Başkanı sırtını PKK terör örgütüne dayamıştır. Kılıçdaroğlu’nun Kandil’dekilerle video çekimleri var. Bunları yayınladılar. ‘Haydi, haydi’ türü. Ama montaj ama şu ama bu. PKK’lılar videolarla bunlara destek verdi” diyerek videonun montaj olduğunu kabul etti.
- Erdoğan mitinglerde izlettiği PKK-Kılıçdaroğlu videosu hakkında konuştu: “Ama montaj ama şu ama bu”
- Erdoğan’dan yeni montaj açıklaması: “Gençlerimizin kıvrak zekâsının ürünü 5 saniyelik video”
- Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a 1 milyon TL’lik “montaj video” davası
Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu ise 28 Mayıs’ta yapıldı. Seçimin ikinci turunda Erdoğan yüzde 51,91 Kılıçdaroğlu ise yüzde 48,09 oy aldı. Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi.
- YSK Başkanı Yener açıkladı: Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı
- Sandıkların yaklaşık yüzde 99’u açıldı: Seçimin galibi Erdoğan
Millet İttifakı sona erdi, CHP’de değişim tartışmaları alevlendi
Seçimin ardından Millet İttifakı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan sonra CHP’de “değişim” tartışmaları başladı. Seçimden hemen bir gün sonra, 29 Mayıs’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Unutmayın değişmeyen tek şey, değişimdir. Her sahada her ortamda değişim. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç asla beklemeyeceğiz artık” dedi.
İmamoğlu’ndan Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarıyla olağanüstü toplantı
Kılıçdaroğlu’nun, A Takımı olan Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) seçimden sonra istifasını sundu. Kılıçdaroğlu, yeni MYK’yı belirledi. Ardından eski yöneticilerin İmamoğlu ile görüşmeler yaptığı ortaya çıktı. Parti Meclisi (PM) üyesi olan önceki MYK’nın PM’yi olağanüstü toplamak üzere yaptığı toplantının görüntüleri sosyal medyaya sızdı.
- Göksel Göksu yazdı: İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nun eski kurmaylarıyla değişim zirvesinde buluştu
- İmamoğlu ve ekibi Kılıçdaroğlu’na karşı toplantı yaptı | Görüşme videosu sosyal medyaya sızdı
- Seçim için kurulan Millet İttifakı seçimle birlikte sonlandı | “Beraber çalışılmayacağı anlamına gelmiyor”
- CHP’de yeni MYK belli oldu: 5 üye yerini korudu, 12 üye liste dışı kaldı
Özgür Özel, CHP’nin yeni genel başkanı
Dönemin CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkanlığı’na aday olduğunu açıkladı. CHP 38. Olağan Kurultayı’nda Özgür Özel, ilk turda 682 oy aldı, Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. Seçimin ikinci turunda ise Özel 812, Kılıçdaroğlu 536 oy aldı ve genel başkanlığa seçildi. Partide değişimi isteyenlerin adayı olan Özel’in İmamoğlu ile birlikte hareket etmesi “Lider İstanbul’da genel başkan Ankara’da” yorumlarına neden oldu. Özel, bu yorumlara tepki göstererek, “CHP’yi bölmeye yönelik adımlara ne ben ne de Ekrem Bey izin verir” dedi.
- CHP’de başkanlık yarışı resmen başladı: Özgür Özel adaylığını açıkladı
- Tarihi değişim: CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel
- Özel’den “Lider İstanbul’da, genel başkan Ankara’da” yorumlarına tepki: “CHP’yi bölmeye yönelik adımlara ne ben ne de Ekrem Bey izin verir”
Seçim sonrası partilerde kurultay rüzgarı
İYİ Parti ise 3. Olağan Kurultayı’nı 24 Haziran’da yaptı. Kurultayda Meral Akşener yeniden genel başkan seçildi. Akşener, parti içi muhalefete kapıyı gösterdi, önceki ittifak ortaklarına da sert mesajlar vererek, “Bundan sonra size hayatta başarılar” dedi.
Seçimden sonra İYİ Parti’de yaprak dökümü partililerin disipline sevk edilmesi, bazı isimlerin istifa etmesi ile devam etti. Bahadır Erdem, Ümit Dikbayır, Adnan Beker, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Salim Ensarioğlu, İbrahim Özkan, Ahmet Zeki Üçok ve Ece Güner gibi partinin önde gelen isimlerin partiyle yolları ayrıldı.
Özkan, İBB İYİ Parti Grup Başkanvekilliği görevinden 13 Aralık’ta istifa etti. Özkan istifasını, “Genel Başkan Meral Akşener’in talebi doğrultusunda artık ‘hür ve müstakilim” diyerek X hesabından duyurdu.
- Akşener’den hem İttifak’a hem parti içi muhalefete: “Pişmanım, kuyruk siyasetine mal oldu”
- İYİ Parti’yi yönetecek ekibi Akşener belirledi, kurultay onayladı
- İYİ Parti’de yaprak dökümü | Kimler geldi, kimler geçti?
Erdoğan, AKP kongresinde rakipsizdi
AKP 4. Olağanüstü Büyük Kongresi’ni 7 Ekim’de “Türkiye Yüzyılı İçin Hep Yeni Hep İleri” sloganıyla Ankara Spor Salonu’nda yaptı. Erdoğan rakipsiz olarak girdiği yarışta, bin 402 oyun bin 399’unu aldı, üç oy geçersiz sayıldı. Erdoğan, yeniden AKP genel başkanlığına seçildi.
Yeşil Sol Parti’den HEDEP’e oradan DEM Parti’ye
Yeşil Sol Parti ise 4. Olağan Büyük Kongresi’ni “Özgürlük Yeniden” sloganıyla Ankara Spor Salonu’nda yaptı. Seçimlere Yeşil Sol Parti ismiyle giden parti, parti tabanından gelen öneriler ve yapılan toplantılar sonrasında ismini Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak değiştirdi. İsmin kısaltması ise HEDEP olarak duyuruldu.
HEDEP’in eş genel başkanlığına ise Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan seçildi.
Yargıtay’ın HEDEP kısaltmasını kabul etmemesi üzerine kısaltma DEM Parti olarak değişti.
- Tutuklu siyasetçilerin mesajları coşkuyla karşılandı | Yeşil Sol Parti’nin yeni ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) oldu
- Yargıtay’ın kabul etmediği HEDEP kısaltması DEM Parti oldu
- Kürt siyasi partileri: 1991’den bugüne 11 parti kuruldu 5 partiyi AYM kapattı, Yeşil Sol Parti yönünü arıyor
Özdağ, gizli protokolün maddelerini paylaştı
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 23 Kasım’da yaptığı açıklamada, seçim döneminde Kılıçdaroğlu ile imzalanan gizli protokolü yayımladı. Özdağ, Zafer Partisi’ne İçişleri Bakanlığı ve iki bakanlık olmak üzere üç bakanlığın verildiğine ilişkin protokolün belgelerini paylaştı.
İYİ Parti “hür ve müstakil”
Kurultayların ardından siyasi partiler hızla yerel seçim çalışmalarına başladı. CHP, İYİ Parti’ye işbirliği teklifi götürdü. İYİ Parti Genel İdare Kurulu, teklifi oyçokluğu ile reddetti. İYİ Parti seçimlere “hür ve müstakil” girme yönündeki kararına devam ettiğini açıkladı.
Yıl bitmeden yerel seçim çalışmaları hızlandı
DEM Parti de yerel seçimlerde büyükşehirler dahil Türkiye’nin her yerinde aday çıkarma kararı aldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kurultayda seçildikten sonra DEM Parti’nin ziyaret edilmediğini belirterek, yeni yönetimiyle birlikte 13 Aralık’ta DEM Parti’yi ziyaret etti. İki parti arasında DEM Parti Genel Merkezi’nde yapılan görüşmede, yerel seçimlerin gündeme gelmesi bekleniyordu ancak yapılan açıklamalarda bir işbirliği teklifinin götürülmediği belirtildi.
- Özgür Özel, DEM Parti’yi ziyaret etti: “Diyalog ve görüşmelerimiz sürecek”
- Özgür Özel, DEM Parti’yi ziyaret etti #shorts
Akşener’den “korkak” suçlaması
Millet İttifakı’nın iki büyük partisi CHP ve İYİ Parti, yıl bitmeden karşı karşıya geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İbrahim Özkan ve CHP arasında yapılan görüşmelere ilişkin partisine operasyon çekildiğini, bunun da bir savaş ilanı olduğunu söyledi. Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı cumhurbaşkanı adayı olmadıkları için “korkak” olmakla suçladı. İmamoğlu, “Bizim elimizi tutan tutar, tutmayanın kendi takdiri. Kalbimizi kırsalar da biz kalp kırmayacağız. Elimizi itseler de elimizi uzatmaya devam edeceğiz, eski dost düşman olmaz” dedi. Mansur Yavaş ise “Korkak kelimesini asla kabul etmiyorum, hiçbir zaman korkmadım. Allah’tan başka hiç kimseden korkmam” dedi.